به گزارش پیام آوران معدن و فولاد: این مجموعه عظیم معدنی و صنعتی توانسته به قطب فولادی در جنوب شرق کشور بدل شود. مدیران گل گهر با اجرای طرحهای نوآورانه در حوزه اکتشاف، بهینهسازی استخراج، تامین ماشین آلات، انتقال آب، تامین انرژی و ... در مسیر رفع مشکلات اساسی گام بر میدارند.
درآمد این مجموعه در سالهای اخیر با اتکا به مدیریت توانمند، چندین برابر شده است. مدیریت ارزشآفرین، بهرهوری در تولید، سرمایهگذاریهای هوشمندانه در مسیر توسعه و ... از مهمترین دلایل کارایی عملکرد این شرکت در دوره بحرانها است. این شرکت همچنین خود را نسبت به جامعه محلی نیز مسئول دانسته است.
شرکت معدنی و صنعتی گل گهر بهخصوص در سال های اخیر اقدامات مثبتی را در منطقه اجرایی کرده است. تلاش بسیاری را برای ارتقا سطح زندگی مردم ترتیب داده است. مدیران جوان و بومی گل گهر به منطقه سیرجان و کرمان متعهد هستند و بستری را برای توسعه این استان در مسیر صنعتی شدن فراهم کردهاند. مقایسه کلی میان عملکرد گلگهر و سایر شرکتهای معدنی و صنعتی در سالهای اخیر بهگونهای است که میتوان ادعا کرد عملکرد این شرکت در مقایسه با میانگین صنعت، بهمراتب بالاتر است.
منطقه معدنی گلگهر با داشتن معادن غنی از سنگ آهن، بهعنوان یکی از مطرحترین قطبهای فعال معدنی و صنعتی در خاورمیانه، دارای قابلیت های بسـیاری برای تبدیل شدن به یک منطقه بزرگ و رقابتی در سطح ایران و حتی جهان است.
این ذخایر معدنی در استان کرمان و در جنوب غربی شهرستان سیرجان واقع شده است. این منطقه معدنی در قرون گذشته مورد شناسایی و بهرهبرداری قرار گرفته است. سن تقریبی نمونه از سرباره کورههای قدیمی معدن گلگهر، در حدود ٩٠٠ سال تخمین زده شده است. کانسار سنگ آهن گل گهــر در 6 آنومالی مجزا در مجموع با ذخیرهای بالغ بر 1200 میلیون تن در محدودهای بــه طــول تقریبی ١٠ کیلومتر و عرض تقریبی ٤ کیلومتر قرار گرفته است.
فعالیت اصلی شرکت گل گهر عبارت است از: اکتشــاف، اســتخراج و بهرهبرداری از معادن فلزی و غیرفلزی ازجمله ســنگ آهن و تولید سنگ آهن دانهبندی شده، کنسانتره، گندله، فولاد و انواع محصولات فولادی؛ نصب، راهاندازی، تعمیرات و نگهــداری و بازرسی، سرویس ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز شرکت؛ خرید و تهیه انواع ماشینآلات و تجهیزات و تاسیسات مورد نیاز برای انجام موضوع شرکت؛ مبادرت به کلیه امور بازرگانی شامل خرید و فروش، صادرات و واردات و کلیه امور و عملیاتی که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم در جهت اجرای موضوع شرکت ضرورت داشته باشد.
فعالیت فرعی شرکت گل گهر نیز عبارت است از: انجام خدمات مهندسی، مشاوره، آموزش، مدیریت و فراهم کردن دانش فنی از داخل و یا خارج در سایر شرکت ها و طرح ها؛ انعقاد قراردادهای پیمانکاری بهمنظور ارائه خدمات فنی و مهندسی؛ انتشار و فروش اوراق قرضه و اوراق مشارکت وفــق قوانین و مقررات مربوطه؛ مشارکت و سرمایهگذاری در ایجاد و تأسیس شرکتهای جدید در داخل و خارج از کشور و هر نوع خرید و فروش سهام و اوراق بهادار؛ انجام هر نوع عملیات و معاملاتی که جهت حصول به مقاصد شرکت ضروری باشد.
سرمایه گل گهر
ســرمایه شــرکت در بــدو تأســیس مبلغ ١٠٠ میلیــارد ریــال (شــامل تعــداد 10 میلیون سهم بــه ارزش اســمی هــر ســهم 10 هزار ریــال) بــوده کــه طــی چنــد مرحلــه بــه مبلغ 380 هزار میلیون سهم بــه ارزش اســمی هــر ســهم هزار ریــال) افزایــش یافتــه اســت. همچنیــن براســاس مصوبــه مجمــع فوق العــاده در سال 1402 و مجوز سازمان بورس در سال 1403، افزایــش سرمایه شــرکت از مبلغ 380 هزار میلیارد ریال بــه مبلغ 430 هزار میلیــارد ریــال در جریــان قرار گرفت.
ریسک های پیش روی گل گهر
با توجه به نیاز کشور و صنایع فولاد به استخراج و فرآوری مواد معدنی و بازار بالقوهای که وجود دارد، ریسک شرکت معدنی و صنعتی گلگهر عمدتا مربوط به موانع عملیاتی و تاخیر در اجرای طرحهای توسعه است که فرصتهای ممتازی را که با تسریع پروژهها حاصل میشود، از دست میدهد. شرایط متغیر اقتصاد بینالمللی نیز میتواند بر روند اجرای طرحهای توسعه تأثیرگذار باشد که خوشــبختانه با برنامهریزی انجام شده، پیمانکاران ایرانی نقش عمــدهای در احداث طرحهای توسعه خواهند داشت. با توجه به تعهد شرکت معدنی و صنعتی گلگهر در اجرای تأسیسات زیربنایی بـرای مجموعـه واحدهای تولیدی گل گهر و گهرزمین، علاوه بــر اجــرای خطــوط اصلی تولید، ریسک سرمایهگذاری این شرکت کاهش است.
تصویب قوانین محدودکننده و عدم ثبات قوانین، نرخ ارز، تعرفهها، حقوق دولتی، حق انتفاع و ... و قیمتگذاری پایین سنگ آهن داخلی برای تأمین خوراک کارخانجات فولادسازی از دیگر مشکلات پیش روی این مجموعه است.
فرصتهای پیشروی کسب وکار گل گهر و جوامع محلی
آینده متغیرهای کسبوکار حوزه معدن برای شرکت معدنی و صنعتی گلگهر نویدبخش فرصتهای زیادی است که در صورت استفاده از آنها آیندۀ درخشانی را رقم خواهد زد. این فرصتها عبارتند از:
جذابیت عناصر معدنی کمیاب و فرصت سرمایهگذاری جدید و تنوع بخشی محصولات؛ فرصت اکتشاف پهنههای کشور با توجه به وضعیت اکتشافات کشور؛ امکان مشارکت با فعالان بازار فولاد جهت سرمایهگذاری در طرحهای توسعه داخل کشور و برون مرزی؛ تأمین ارز مورد نیاز از طریق صادرات محصولات؛ امکان استفاده از دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی و شرکت های دانش بنیان برای اجرای طرحهای تحقیقاتی؛ امکان تعامل با شرکتهای منطقه برای مدیریت عرضه و تقاضای محصولات زنجیره فولاد؛ فرصت بهرهگیری از تکنولوژیهای جدید و هوشمندسازی برای ارتقا و بهرهوری کارکردها؛ امکان بومی سازی و دستیابی به تکنولوژیهای قطعات و تجهیزات مورد نیاز؛ امکان اجرای طرحهای توسعهای با توجه به تأمین زیرساختهای مورد نیاز در منطقه گلگهر.
باوجود فرصتهای امیدوارکننده صنعت، بعضا متغیرهای محیطی هستند که در صورت عدم چارهاندیشی به موقع و رفع عوارض احتمالی آنها میتوانند موجب کاهش سودآوری کسبوکار گلگهر شوند که عبارتند از: محدودیت در خریــد فناوری، تجهیزات، قطعات یدکی، مواد اولیه و مصرفی و تبادلات مالی با بانکهای خارجی؛ محدودیت در صادرات محصولات فولادی به صورت مستقیم و بدون واسطه به بازارهای جهانی به دلیل تحریمهای آمریکا، افزایـش هزینه واردات، فناوری تجهیزات، قطعات یدکی و مواد مصرفی به دلیل افزایش نرخ برابری ارزهای اصلی و تحریمها؛ عدم توسعه مناسب زیرساختهای شبکه حمل و نقل (ریل، جاده، اسکله) و افزایش هزینههای مربوطه؛ محدودیت ظرفیت ناوگان حملونقل ریلی و جادهای در کشور (لوکوموتیو و ...)؛ عدم سرمایهگذاری کافی و زمانبر بودن طرحهای اکتشاف، استخراج و فرآوری سنگ آهن در کشور؛ کاهش کیفیت سنگ استخراجی و افزایش نرخ باطله برداری در نتیجه افزایش مصرف انرژی و توقفات؛ عدم ثبات سیاستها و مقررات واردات و صادرات و ایجاد محدودیتهای متعدد از سوی وزارت صمت؛ الزام دولت و فشار جوامع مختلف به کربنزدایی صنایع؛ عدم توازن زنجیره فــولاد و تخطی از طرح جامع فولاد و در نتیجه آن، کمبود سـنگ، خالی ماندن بخشی از ظرفیت زنجیره تولید و ...؛ مکانیزم نامناسب قیمتگذاری زنجیره فولاد و تحمیل فشار اقتصادی به بخشهای میانی زنجیره تولید (کنسانتره و گندله)؛ افزایش احتمال حمات سایبری؛ افزایش ناگهانی و شدید حقوق دولتی؛ کمبود و عدم دسترسی به گاز طبیعی و برق در برخی از فصول سال؛ کمبود ذخایر سنگ کشور و عدم سرمایهگذاری در بخش اکتشافات و مازاد عرضه فولاد در کشور.
آمار تولید
شرکت معدنی و صنعتی گل گهر در سال 1402 مجموعا بیش از 11 میلیون و 510 هزار تن کنسانتره سنگ آهن تولید کرد. درحالیکه مجموع تولید کنسانتره سنگ آهن کشور در این سال بالغ بر 49 میلیون تن برآورد شده است. این شرکت با سهم 23.3 درصدی از تولید کنسانتره آهن کشور در رتبه نخست تولید این محصول قرار گرفته است.
گلگهر در سال 1402 بیش از 12 میلیون و 67 هزار تن گندله تولید کرده است. میزان تولید گندله در بین تولیدکنندگان عمده کشور در سال 1402 بالغ بر 52 میلیون تن گزارش شده است. بنابراین این شرکت با کسب سهم 22.8 درصدی توانست در رتبه اول کشور در تولید گندله در سال 1402 قرار گیرد.
گلگهر در سال 1403، بیش از 11 میلیون و 750 هزار تن کنسانتره سنگ آهن تولید کرده است. درهمینحال میزان فروش داخلی گندله نیز در این مجموعه بیش از 11 میلیون تن براورد میشود. فروش صادراتی این محصول نیز بیش از یک میلیون و 120 هزار تن گزارش شده است.
متعهد به پایداری
گلگهر به لحاظ موقعیت جغرافیایی، حفاظت از سیستمهای طبیعی را وظیفه خود میداند و اقدامات مختلفی را در این راستا برنامهریزی و اجرا کرده است. تدوین سند راهبردی 10 ساله در حوزه محیط زیست، یکی از اقدامات انجام گرفته با هدف توجه به پایداری محیط زیست است. درهمینحال با توجه به آنکه گل گهر در منطقهای خشک واقع شده، مسائلی همچون آب و حفاطت از تنوع زیستی و سیستمهای طبیعی، اهمیت دوچندانی یافته است.
همگام با چشمانداز گلگهر 1410 و در راستای جهانی شدن و توسعه پایدار، تدوین سند استراتژیک مدیریت محیط زیست شرکت معدنی و صنعتی گلگهر تا سال 1410 در دستور کار قرار گرفته است.
این سند عبارت است از: سند استراتژیک مدیریت محیط زیست معدن، سند استراتژیک مدیریت محیط زیست واحدهای فرآوری، سند استراتژیک محیط زیست واحدهای گندلهسازی و سند استراتژیک مدیریت محیط فولادسازی
تدوین برنامه محیط زیست در این منطقه تدوین و در دست اجرا است. درهمینحال شرکت گل گهر اقداماتی را برای کنترل آلایندههای هوا برنامهریزی و اجرا کرده است. ازجمله این اقدامات باید به پایش آنلاین آلایندگی، برنامه عملیاتی و اقدامات اصلاحی جهت کنترل آلایندگی در بخش معدن، کارخانه گندلهسازی، خطوط فرآوری و ... اشاره کرد. در همینحال حط بازیابی غبار کارخانه تغلیط نیز بهمنظور بازیابی محتوای آهن موجود در غبار تهریز غبارگیرهای الکترواستاتیکی کارخانه تغلیظ در اواخر سال 1398 راهاندازی شده است. سولفورزدایی از گازهای خروجی گندلهسازی شماره یک با هزینهای بالغ بر 45 میلیون یورو انجام گرفته تا میزان دیاکسید گوگرد به حد قابل توجهی کاهش یابد و به میزان استاندارد برسد.
مدیریت آب
آب عنصر حیاتی است. جوامع برای معیشت و زندگی خود به آب وابسته و کارخانههای تولیدی نیز برای تداوم فعالیت به آب متکی هستند. شرکت گلگهر ضمن توجه به ارزش آب با اجرای طرحهایی همچون شیرینسازی و انتقال آب از خلیج فارس، سهم خود را از مصرف منابع آبی ارزشمند منطقه کاهش داده و همچنین در تلاش است تا مصرف خود را بهطور بهینهای مدیریت کند.
مدیریت پساب، پروژه فاضلاب شهرستان سیرجان: این پروژه یکی از طرحهایی است که با هدف مدیریت مصرف آب در شهرستان سیرجان با همت شرکت معدنی و صنعتی گلگهر اجرایی شده است. پروژه فاضلاب شهرستان سیرجان: این پروژه مزیتهای بسیاری را به همراه دارد که عبارتد از: امکان بازگرداندن فاضلاب به چرخه محیط زیست و مقابله با خشکسالی؛ عدم آلودگی منابع خاک و سفرههای آب زیرزمینی توسط فاضلاب؛ جلوگیری از انتقال آلودگی در محیط شهری؛ ایجاد تاسیسات زیربنایی و توسعه زیرساخت شهری؛ تامین آب مصرفی موردنیاز کشاورزی و صنایع و نیز حفظ منابع آب آشامیدنی جهت استفاده مردم.
شیرینسازی و انتقال آب خلیج فارس به صنایع: این پروژه از سایت بندرعباس تا منطقه معدنی و صنعتی گلگهر، مس سرچشمه، اردکان یزد و چادرملو به طول حدود 975 کیلومتر توسط خط انتقال، درمجموع بهمیزان 600 میلیون مترمکعب در سال در 3 فاز بهمنظور تامین آب معادن و صنایع استانهای کرمان، یزد و طرحهای توسعه مرتبط است.
اقدامات پیشگیرانه جهت کاهش اثرات خشکسالی
این شرکت پیادهسازی روشهای دوستدار محیط زیست را در دستور کار خود دارد. احداث واحد آبگیری و فیلتراسیون کارخانههای فرآوری، احداث واحد آبگیری و فیلتراسیون باطله کارخانه کنسانتره خطوط 5، 6 و 7 (فاز دوم)، احداث تیکنر مرکزی گل گهر برای آبگیری از باطله، احداث پمپخانه و خطوط انتقال آب، اجرای پروژه بازیابی آب فاز سوم، بازیابی آب و ... مهمترین اقداماتی هستند که توسط این مجموعه اجرایی شده است.
مدیریت انرژی
گل گهر خود را متعهد به نسلهای آینده میداند و تمام تلاش خود را به کار میبرد تا با مدیریت بهینه منابع به مسئولیت خود در این زمینه عمل کند. گلگهر حساسیت ویژهای درخصوص مصرف انرژی دارد. برهمین اساس نیز بهینهسازی مصرف نهادههای تولید بهمنظور شناساسس مصارف بارز و نقاط اتلاف حاملهای انرژی، کلیه مصارف انرژی بهصورت مستمر اندازهگیری شده و در قالب مستند مصوبه انرژی در اختیار واحدهای بهرهبرداری قرار میگیرد. کلیه بهرهبرداران نیز موظف به کاهش مصرف انرژی مازاد هستند.
خلاصه اقدامات در این بخش عبارتند از:
تدوین شیوهنامه صیانت از انرژی با هدف تشویق کاهش مصرف انرژی
ارتقا توربینهای گازی نیروگاه گهران با هدف افزایش راندمان و افزایش تولید به میزان 39 مگاوات
تعیمرات اساسی دیزل ژنراتورهای نیروگاه اضطراری با هدف پیکسایی و بهینهسازی و افزایش راندمان
راهاندازی الکتروموتورها با استفاده از درایو با هدف صرفهجویی انرژی، بهبود راهاندازی و کاهش خرابیها
استفاده از چراغهای روشنایی LED با هدف کاهش مصرف برق و بهبود روشنایی
انجام Shifting Load بهویژه در خردایشها در ایام پیک بار با هدف پیکسایی و کاهش هزینههای مصرف برق
احداث نیروگاه موتور گازسوز به ظرفیت 15 مگاوات با هدف تولید برق خود تامین نیز در دست اقدام است.
مسئول در قبال اجتماع
پرداخت کمک مالی به بهزیستی، کمیته امداد و خانوادههای بیبضاعت، راهاندازی و تجهیز مراکز توانبخشی؛ آسفالت شهر سیرجان؛ کمک به مناطق محروم؛ ساخت، مرمت و خرید تجهیزات اماکن فرهنگی و مذهبی؛ آزادسازی زندانیان جرائم غیرعمد؛ حمایت از خانواده معظم شهدا و ایثارگران؛ کمک به آموزش و پرورش و موسسات فرهنگی و مذهبی و ... ازجمله اقداماتی است که توسط این شرکت برای حمایت از مردم و جوامع محلی اجرایی شده است.
درهمینحال گلگهر خود را نسبت به کارکنانش مسئول میداند و اقدامات بسیاری را برای ارتقا سطح عملکرد زیستی آنها ترتیب داده است که عبارتند از:
افزایش سطح رفاهی، بهداشتی و آموزشی کارکنان
اجرای طرح پایش سلامت کارکنان و اقدامات تندرستی
راهاندازی درمانگاه پزشکی و دندانپزشکی تخصصی گلگهر
اجرای پروژه سولفورزدایی در راستای ایمنی کارکنان
احداث بیمارستان 128 تختخوابی فوق تخصصی
خریداری 6 دستگاه آمبولانس
خریداری و تجهیز 1 دستگاه تراک آتشنشانی امدادی و 2 دستگاه تراک آتشنشانی اطفائی
اجرای پروژه بهبود سبک زندگی در راستای ارتقا سلامت کارکنان
انجام آزمایشات و معاینان همسران کارکنان همزمان با آزمایشات دورهای پرسنل
تجهیز مرکز آموزش جدید در محل دانشگاه صنعتی سیرجان
دورههای آموزشی برای مدیران و پرسنل
نوسازی ناوگان حملونقل درون سایت
ساخت کافه کتاب
بازسازی و بهروزرسانی تجهیزات مهمانسراها در شهرهای مختلف
اجرای کلاس مادر و کودک برای همسران و فرزندان پرسنل در مهدکودک شهر.